Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2007 20:30 - Битовата демокрация
Автор: borislav Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2777 Коментари: 1 Гласове:
0



За политическата демокрация всички знаем: многопартийна система, свободни избори, свобода на словото, свобода на придвижване, пазарна икономика и т.н. Какво обаче знаем за битовата демокрация? И не е ли тя в основата на политическата? За какво иде реч? Никой не спазва у нас принципа Твоята свобода се простира дотам, откъдето започва да накърнява моята. Практика е шумни компании да досаждат на хора, които в момента не се веселят. Хората, които не се веселят, трябва да изтърпят шума, за да се "демократични". Но всъщност изтърпяването на купона е недемократично, защото се упражнява власт на веселящите се върху невеселящите се. Недемократично е в обществения транспорт шофьорите да ни заливат с музика по техен избор. Ама били на работа ?!? Малцина от нас се возят в градския и извънградския транспорт с цел излет: повечето от нас също отиват на работа или се прибират уморени у дома. Дори да отивам на почивка, пак никой няма право да ми натрапва какво да слушам.Недемократично е група граждани на висок глас да обсъждат проблеми на затворено обществено място, които мене може би не ме интересуват. Недемократично е да си мълчим, когато явно се гаврят с нас като клиенти, граждани и данъкоплатци. Преди месец вдигнах грандиозен скандал в един магазин, в който се беше образувала километрична опашка, защото тъкмо тогава едната от касиерките беше решила да си почива и да изпуши една цигара.
Всъщност демокрацията започва от бита, от начина, по който си организираме всекидневието. Кажете какво мислите и дайте ваши примери, подкрепящи или отхвърлящи написаното от мене.


Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fanny - Битовата демокрация...
22.09.2007 04:47
Да, демокрацията започва от бита. Съгласна съм, че много често ни натрапват нежелано поведение и ние си траем,ама не защото искаме да сме демократични, а защото от горчив опит може би знаем какви разправии могат да последват, придружени с още по-вулгарни изрази.Аз днес изказах гласно възмущението си от "реда" в един докторски офис тук, в Пенсилвания. Тъй като в "богата"Америка в АГ-отделенията нямат винаги на разположение лекар, а викат при нужда, днес ме накараха да чакам с болната си внучка около час, въпреки че бях спазила "правилата"им и си бях взела предварително час. Детето се изнерви, аз също и накрая не се стърпях и им казах колко не са им уредени нещата на "великите" американци. Странно, веднага се намери доктор и прегледа детето. И ако не знаете, тук работещите жени могат да си позволят отпуск по майчинство само ако са "помазани" от Господ/т.е. имат специален вид дългосрочна здравна застраховка, и то само за 2 месеца. Та, в страната на демокрацията също не може да се говори много за демокрация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borislav
Категория: Политика
Прочетен: 64294
Постинги: 5
Коментари: 25
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930